Websites sneller maar met minder load?

Een systeembeheerder is nooit klaar met het optimaliseren van de server om de beste snelheid te bereiken en toch te zorgen voor een stabiele en vooral lage load of belasting op de server. In dit artikel geef ik een goede tip om websites sneller te laten presteren met dezelfde hardware. De aanpassing zal tevens zorgen dat er minder belasting per bezoeker is op de server waardoor de load een stuk lager zal zijn dan voorheen.

Wat gaan we doen?

We gaan ervoor zorgen dat het aantal disk operations verlaagd zal worden per aanvraag, hierdoor zal er direct minder load op de servers verschijnen en zullen de aanvragen sneller behandeld kunnen worden. Dit zal ervoor zorgen dat een gemiddelde website een snellere pageload zal hebben dan zonder deze opties. Tevens doordat de load lager is, de disk minder te doen krijgt en de workload beter verdeeld word zal de reactietijd van de server ook een stuk lager worden.

Om het aantal disk operations te verlagen dienen we gebruik te maken van de ‘noatime en nodiratime’ optie. Dit zorgt ervoor dat bij een lees actie van een bestand niet word weggeschreven hoe laat het is gelezen en door wie. Dit betekend dat bij een lees actie met de opties noatime en nodiratime direct 50% minder I/O benodigd is, wat de disk een stuk minder druk maakt.

Hoe stellen we noatime en nodiratime in?

 

Stap 1: Pas de /etc/fstab file aan

vi /etc/fstab

Voeg de noatime en nodiratime flags direct to achter de ‘defaults’ flag in the /root partitie. Herhaal dit voor alle partities die je graag wilt versnellen. Hier een voorbeeld van onze fstab waar je kunt zien hoe het ingesteld is.

etc fstab in vi with noatime nodiratime Websites sneller maar met minder load? dedicated servers

Stap 2: Remount het filesysteem

Om het filesysteem waarbij je de aanpassing wilt activeren te remounten gebruiken we de volgende code:

mount -o remount /

Stap 3: Check ons werk

cat /proc/mounts

Je ziet nu een overzicht van alle actieve mounts. Als het goed is komt hier nodiratime en noatime naar voren, dit betekend dat het vanaf nu actief. De belasting op de server zal verligt worden, de sites zullen sneller gaan presteren wat betekend dat je weer een grote stap hebt gemaakt naar een supersnelle maar stabiele server.

Meer lezen over het versnellen van je website?
Lees dan de artikelen over Pagespeed of Magento redis cache installeren

Deel gauw met anderen:facebook Websites sneller maar met minder load? dedicated servers twitter Websites sneller maar met minder load? dedicated servers google Websites sneller maar met minder load? dedicated servers pinterest Websites sneller maar met minder load? dedicated servers linkedin Websites sneller maar met minder load? dedicated servers stumbleupon Websites sneller maar met minder load? dedicated servers print Websites sneller maar met minder load? dedicated servers email Websites sneller maar met minder load? dedicated servers

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *