Hoe responsive is jouw website?

Veel mensen vragen zich af wat responsive design of responsive precies is. Dit is wat Wikipedia over responsive design vertelt:

“Responsive webdesign is een benadering van webdesign waarbij de web developer streeft naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons). Het ontwerp van een responsive website schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface.”

Ontzettend veel website ontwikkelaars denken nog erg traditioneel over het bouwen van een nieuwe website, maar nu worden er wel steeds meer website ontwikkelaars gedwongen om goed na te denken hoe een website eruit moet komen te zien. Vooral natuurlijk op mobiele apparaten. Zo zal er niet alleen over design functioneel nagedacht moeten worden, maar ook hoe een website ontwikkeld moet worden zonder dat de kracht van gebruiksvriendelijkheid verwaarloosd wordt.

Zes belangrijke elementen van responsive webdesign

Maar de vraag is natuurlijk hoe ver ga je in het responsive maken van je website. Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk. Daarom kun je hieronder de zes belangrijkste elementen van responsive webdesign.

Navigatie plaatsen volgens een I- of F-patroon

Wanneer je de lay-out van je website optimaal laat aanpassen op elk apparaat is voor vele de kracht van responsive webdesign. En wanneer de informatiebehoefte van de bezoeker, ongeacht context, hetzelfde blijft, leidt dit tot een ultieme gebruikerservaring.

Zet navigatie en functies onder – of bovenaan

Bij responsive webdesign zal de belangrijkste content van een website een primaire plaats in de lay-out krijgen. Maar op mobiele apparaten neemt navigatie vaak veel ruimte in. En bovendien staat het precies op de kostbare plek, die belangrijke content van een pagina nodig heeft om goed in het oog te springen.

Sommige taken zijn op mobiele apparaten belangrijker dan andere

Welke dat zijn, bepaalt dan niet alleen de prioriteit van content, en daarmee welke navigatie, content en functies boven of onder elkaar komen én wat je inklapt (contentchoreografie). Maar afhankelijk van hoe véél belangrijker die taken boven de rest van de content zijn, kun je overige content beter invouwen of zelfs weglaten.

Contextspecifieke functionaliteiten bieden voor gebruikers

Sommige navigatie, content en functionaliteit is op mobiel belangrijk, maar op je desktop volstrekt irrelevant. Denk aan de knop om op je smartphone direct een telefoonnummer te kunnen bellen; op je tablet of desktop-pc staat zo’n knop alleen maar in de weg. Andersom is bepaalde content op desktop belangrijk, maar op tablet of mobiel weer niet.

Maak gebruik van mobiele apps voor je website

Willen (of moeten) je bezoekers een heel specifieke taak uitvoeren, dan is het 6e en laatste niveau van het responsive web de oplossing. Heb je voldoende tijd en budget om je doelgroep via native apps te bedienen, dan is zo’n app voor veel specifieke taken volgens ons de beste oplossing.

Deel gauw met anderen:facebook Hoe responsive is jouw website? google twitter Hoe responsive is jouw website? google google Hoe responsive is jouw website? google pinterest Hoe responsive is jouw website? google linkedin Hoe responsive is jouw website? google stumbleupon Hoe responsive is jouw website? google print Hoe responsive is jouw website? google email Hoe responsive is jouw website? google

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *