Voorkom de 404-melding door redirects in te stellen

Op het moment dat je eigen website online is, ben vaak in de weer met het toevoegen, wijzigen en verwijderen van artikelen en pagina’s. Google en andere zoekmachines zullen in de loop van de tijd alle pagina’s van je website gaan indexeren, waardoor bezoekers van de zoekmachines de pagina’s van je website kunnen bezoeken. Indien je pagina’s interessante informatie bevatten, dan is de kans groot dat andere websites een link naar jouw website zullen plaatsen. 

Maar wat doet een 301-redirect nu eigenlijk precies?

Wanneer je besluit om bepaalde pagina’s of artikelen te verwijderen, zul je deze niet meer kunnen benaderen vanuit de zoekmachines of vanuit een andere website die een link geplaatst is. Hierdoor zal de bezoeker een 404-pagina op zijn scherm zien. Door een redirect in te stellen verwijs je de bezoekers van de oude URL naar de nieuwe URL.

Daarnaast is er nog een belangrijke reden om redirects te stellen bij het wijzigen van een paginalocatie. In de tijd dat de oude pagina’s bestaan bouwen al deze pagina’s linkwaarde op. Hoe hoger de linkwaarde is, hoe hoger de oude pagina in de zoekresultaten zal komen in combinatie met interessante content uiteraard.

Wanneer je deze oude pagina’s zomaar verwijderd, zal ook de linkwaarde die je hebt opgebouwd verdwijnen en dat is ontzettend zonde natuurlijk. Dit kun je voorkomen door een 301-redirect naar de nieuwe pagina oftewel URL in te stellen. De opgebouwde linkwaarde wordt dan doorgegeven naar de nieuwe pagina en zal dan ook blijven bestaan.

Hoe stel ik 301-redirects in?

Er zijn veel verschillende manieren om 301-redirects in te stellen. Vooral CMS-systemen zoals Joomla en WordPress geven je de mogelijkheid om bijvoorbeeld via een plugin onbeperkt 301-redirects in te stellen. Hieronder staat de manier om 301-redirects in te vullen via het .htaccess-bestand:

  • Zoek het .htaccess-bestand op in de root van je website, waar ook de index staat.
  • Open het .htaccess-bestand met je favoriete teksteditor. Bestaat dit bestand nog niet? Plaats dan een tekstbestand met de naam ‘htaccess.txt’ in de root van je website, vul onderstaande regels toe en sla het bestand op.
  • Wijzig in je FTP-editor de naam van het bestand .htaccess (let op de punt aan het begin).
  • Voeg in het .htaccess-bestand voor iedere gewijzigde pagina een regel toe:
  • ####301_REDIRECT####
  • Redirect 301 /oude-map/oude-paginanaam.extensie http://www.website.nl/nieuw/nieuwe-naam.html
  • Redirect 301 /oude-map/oude-paginanaam2.extensie http://www.website.nl/nieuw/nieuwe-naam2.html

 

 

 

Deel gauw met anderen:facebook Voorkom de 404 melding door redirects in te stellen google twitter Voorkom de 404 melding door redirects in te stellen google google Voorkom de 404 melding door redirects in te stellen google pinterest Voorkom de 404 melding door redirects in te stellen google linkedin Voorkom de 404 melding door redirects in te stellen google stumbleupon Voorkom de 404 melding door redirects in te stellen google print Voorkom de 404 melding door redirects in te stellen google email Voorkom de 404 melding door redirects in te stellen google

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *