Cyberoorlog Oekraïne en Rusland is een feit!

De onzichtbare cyberoorlog tussen Oekraïne en Rusland is, naast de ‘gewone oorlog’ een feit. Mobiele telefoons van politici worden ondertussen aangevallen vanuit het door Rusland tegenwoordig gecontroleerde De Krim. Internet lijnen richting Oekraïne worden bestookt met zware DDoS aanvallen waardoor communicatie uit en in het land vermoeilijkt word.

Het draaiboek van Rusland: DDoS en Hacks

Het draaiboek volgens Russische makelaardij is al reeds klaar, aldus Richard Stiennon, directeur van het veiligheidvoorlichtings bedrijf IT-Harvest. Als het scenario zich voltrekt volgens het draaiboek van de Russische president Putin zou het kunnen lijken op de manier hoe hij in het verleden handelde in Estland in April 2007 en in Georgië in Augustus 2008. De cyberoorlog die nu plaatsvind begint met het kraken van websites van overheden tot enorme DDoS aanvallen op overheidswebsites, belangrijke nieuwssites en complete datacenters en internet exchanges.

Hiermee probeert Rusland  het verhaal van overheden en belangrijke nieuwssites van de visie van Oekraïne te verstommen gedurende de heersende chaos die nu aanwezig is. Burgers krijgen zo weinig tot geen informatie van hun land waardoor de beïnvloed kunnen worden door de propaganda oorlog die Rusland al reeds aan het voeren is.

Propaganda oorlog Rusland

Russische media tonen namelijk beelden van vluchtelingen die Oekraïne proberen te  verlaten en volgens het officiële verhaal beschermen de Russische troepen enkel de burgers op de Krim tegen de ‘fascisten’ die op hier op een ondemocratische manier de macht hebben gegrepen. De bevolking van Oekraïne moet hiermee geloven dat de Russen juist enkel het broodnodige doen om de rust te bewaren en iedereen kalm te houden.

Afsluiten internet Oekraïne

Van de zes grote internet fiber lijnen die Oekraïne ingaan is de helft aangesloten via internet exchanges in Rusland. Deze zullen op korte termijn volgens het draaiboek van Putin afgesloten worden zoals ook met Georgië in 2008 gebeurde. Hierdoor word communicatie in en uit het land nóg moeilijker aangezien de massale DDoS aanvallen ook nog binnen komen op de huidige laatst overgebleven fiber lijnen.

Eerste stappen draaiboek gezet door Rusland

De eerste stappen van het draaiboek van Putin zal al reeds gezet volgens berichten uit de Krim. Belangrijke communicatie lijnen zijn ondertussen al in handen van Rusland en zijn tevens deels fysiek beschadigd. De krim heeft ook een eigen internet exchange point(IX) wat een erg belangrijk punt is in de internet infrastructuur. Volgens geruchten is de internet exchange ook al reeds in handen van Rusland waardoor het internet technisch eigenlijk onmogelijk word om nog internet te hebben op de Krim. Communicatie naar de rest van de wereld is hierdoor onmogelijk aangezien telefoon bijvoorbeeld ook over het internet verloopt. Tevens zijn de telefoons van Oekraïense politici reeds gekraakt en ook de grote nieuwssites in Oekraïne zijn gekraakt.

Cyberoorlog word nog véél erger

Toch is de cyberoorlog die op dit moment woed nog niet zo heftig als enkele jaren geleden in Estland en Georgië. Stiennon voorspeelde echter wel dat de zaak bij een inval erg snel kon escaleren, wat op dit moment dus is gebeurd. Doordat Rusland nu een inval heeft gedaan zullen ze er ook compleet voor moeten gaan. Een nederlaag is namelijk geen optie voor de Russen. Ze proberen daarom met grote cyberaanvallen en DDoS aanvallen het radar- en verdedigingsysteem van Oekraïne uit te schakelen. Die systemen zijn echter vaak wel overblijfselen van de tijd dat Oekraine nog deel uitmaakte van de destijds grote Sovjet Unie en bevatten voor de Russen dus verder geen geheimen, aangezien ze deze systemen ook hebben gedraaid.

Het wordt voor Rusland echter bijzonder lastig om heel Oekraïne van het internet af te kunnen sluiten. Tevens zijn Oekraïense hackers ook niet gek: Rusland moet namelijk serieus rekening gaan houden met enorme cyber tegen aanvallen vanuit Oekraine.

 

 

 

 

Deel gauw met anderen:facebook Cyberoorlog Oekraïne en Rusland is een feit! hosting twitter Cyberoorlog Oekraïne en Rusland is een feit! hosting google Cyberoorlog Oekraïne en Rusland is een feit! hosting pinterest Cyberoorlog Oekraïne en Rusland is een feit! hosting linkedin Cyberoorlog Oekraïne en Rusland is een feit! hosting stumbleupon Cyberoorlog Oekraïne en Rusland is een feit! hosting print Cyberoorlog Oekraïne en Rusland is een feit! hosting email Cyberoorlog Oekraïne en Rusland is een feit! hosting

One thought on “Cyberoorlog Oekraïne en Rusland is een feit!

  1. Interessant artikel, is altijd lastig om te bepalen wie er nu gelijk heeft en de waarheid spreekt als je er niet zelf bij staat.

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *