Een datacenter in een nucleaire bunker

Je zal denken: Het word steeds gekker. Het bestaat echter echt, een datacenter in een nucleaire atoom bunker uit de koude oorlog. Bestand tegen de grootste rampen, bommen en granaten. Voorzien van voldoende brandstoffen en goederen om 3 weken door te kunnen draaien op volledige belasting.

nucleaire datacenter bunker Een datacenter in een nucleaire bunker hosting

Data protectors – Cyber security

Data Protectors uit Nederland heeft 3 koude oorlog atoom bunkers aangekocht en heeft deze verbouwd tot volledige high end datacenters. Voorzien van de hoogste beveiliging, de beste apparatuur en de meest complexe uitgedachte strategieën. De missie van Data protectors: Het inspireren en voeden van de beveiliging waakzaamheid binnen onze samenleving. Één persoon, één visie en één organisatie per moment. Een bijdrage te kunnen leveren aan de beveiliging en bereikbaarheid van mission critical IT applicaties.

Dit is nogal een flinke missie van Data protectors waar ze het zichzelf erg moeilijk maken om dit ook daadwerkelijk echt te bereiken. Een probleem of een storing bij een mission critical IT applicatie kan natuurlijk namelijk in een klein hoekje zitten en je dient rekening te houden met honderden punten en zaken.

Data protectors lijkt hier goed over nagedacht te hebben en gebruikt al hun cyber security ervaring in één solide plan met een enorm krachtig fundament, namelijk een Nucleaire atoom bunker uit de koude oorlog voorzien met alle hypermoderne mogelijkheden van nu.

De bunkers; volledig hypermoderne techniek op een solide basis.

De atoom bunkers, voorzien van 5 meter dikke gewapend beton muren. Gebouwd vanuit zware militaire richtlijnen en eisen. Voorzien van hyper moderne techniek en uitermate slimme beveiliging. Een prima solide basis voor een zwaar beveiligd datacenter die ‘alles’ moet kunnen weerstaan en ook in tijden van zware nood moet kunnen doordraaien. Overheden en partijen zoals crisis.nl moeten ten alle tijde online blijven en zullen mogelijk ondergebracht worden in een datacenter als deze bunker.

Het is hierdoor nodig dat in geval van een echte crisis, het datacenter minimaal 2 weken moet kunnen doordraaien zonder aanvoer van externe goederen. Hier heeft data protectors naar toe gewerkt en ze geven zelfs aan dat ze 3 weken op volledige belasting zouden kunnen doordraaien. Glasvezel fibers kunnen uitvallen, de stroom kan uitvallen, het kan heel koud of warm worden buiten, in elk geval kan het datacenter naar buiten toe communiceren via meerdere methoden(glasvezel, telefoonverbindingen,breedbandverbindingen, satelliet).

De generatoren zijn voorzien van een dergelijke tank met diesel waardoor deze tot 504 uur op volledige belasting kunnen doordraaien. Hierdoor kan het datacenter 21 dagen zonder stroom prima doordraaien bij volledige belasting en dus een compleet gevuld datacenter.

Er zijn meerdere connecties naar de buitenwereld toe, zo is er een redundante glasvezel ring opgezet met meerdere uitwegen. Mocht er een gedeelte of connectie uitvallen dan zal alles automatisch verder gerouteerd worden over andere glasvezels. Het kan echter ook voorkomen dat de vezels compleet uitvallen. Ook hier is middels telefoonverbindingen en satelliet verbindingen rekening mee gehouden. Het datacenter kan zo in elk geval ten alle tijde doordraaien en functioneren. Het waren vroeger tenslotte koude oorlog bunkers waardoor het mogelijk moest zijn om een groot gedeelte van het jaar actief te blijven zonder aanvoer van externe goederen en brandstoffen.

Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.16.24 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting

Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.17.41 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting

De beveiliging van het datacenter volgens het 10-Layer Security concept

I Radar Detection
II CCTV monitoring (24/7 real-time from within the bunker) outside the Bunker-terrain

III Military-Grade fence with barbwire and concrete ram-poles

IV Radar Detection on the Bunker perimeter

V CCTV with detection from the fences to the bunker, and from the bunker to the fences

VI High-Security Door (HHSD) from Wim van der Hoogen with Biometrical Face Recognition

VII Nuclear Blast-Doors One (500 KG) and Two (350 KG)

VIII Live-contact with security guard

IX Detection and CCTV throughout the Bunker facility

X Steel door, Finger-Print Access, CCTV inside the room (pointed at the door)

Een enorm lijstje met beveiligings punten die je doorgaans niet ziet in een datacenter. De beveiliging komt echter grotendeels nog voort uit het koude oorlog tijdperk waarin nucleaire deuren en radar en detectie systemen bij deze bunkers uiteraard standaard aanwezig zijn. Op de foto hierboven zie je ook de beveiliging bij de voordeur waarin kenmerken van de persoon die naar binnen willen aan het hoofd gescand worden. Een collega een probleem laten oplossen zonder dat deze bekend is bij het datacenter is dus geen oplossing aangezien die simpelweg niet het terrein en niet de voordeur binnenkomt.

Enorm Network operations center(NOC)

De bunkers zijn voorzien van een enorm NOC center waarin alles met meerdere medewerkers realtime gemonitord word. Temperaturen, signalen van de radars en infrastructuur word constant bewaakt. Ook is er 24/7 bewaking aanwezig in en rondom de bunker die alle camera’s constant in de gaten houden. Het datacenter ontgroeit hierdoor eigenlijk het TIER concept, aangezien het ‘veel meer’ heeft dan deze normering.

Het NOC in de bunker in Kloetinge werd ook in de koude oorlog constant gebruikt. De bunker in kloetinge is overigens was een uitvalbasis voor de koninklijke familie in geval van nood en crisis. De familie moest hier voor meerdere maanden in kunnen onderduiken en toch kunnen communiceren met de wereld. De bunker was hier een prima aangelegenheid voor aangezien het van alle eisen en beveiliging voorzien was. Zo bevinden zich er ook rondom de bunker enorme water tanks diep in de grond waarin voldoende water aanwezig was om er een hele tijd te kunnen verblijven.

Bij de ingang bevond zich een quarantaine ruimte waarin je van radio actieve materialen ‘bevrijd’ werd. Zodra deze procedure afgerond is kun je de bunker pas verder betreden totdat je in de NOC ruimte komt.

Ik heb hieronder nog een kleine foto reportage opgemaakt waarin je nog meer details te zien krijgt over de bunker.

Datacenter atoom bunker foto reportage

Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.31.43 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.29.24 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.29.37 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.29.57 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.30.09 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.30.17 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.30.26 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.30.40 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.30.50 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.31.03 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.31.19 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting Schermafbeelding 2014 04 20 om 17.31.31 Een datacenter in een nucleaire bunker hosting

Zouden jullie je servers onderbrengen in een datacenter in een atoom bunker?

  • Ja, maar omdat het er zo cool uitziet (50%, 1 Votes)
  • Nee, ik denk dat het veelste duur is (50%, 1 Votes)
  • Ja, ik zoek de hoogste bereikbaarheid en beveiliging (0%, 0 Votes)
  • Nee joh, doe maar een normaal datacenter zonder poespas (0%, 0 Votes)

Total Voters: 2

loading Een datacenter in een nucleaire bunker hosting  Loading ...
Deel gauw met anderen:facebook Een datacenter in een nucleaire bunker hosting twitter Een datacenter in een nucleaire bunker hosting google Een datacenter in een nucleaire bunker hosting pinterest Een datacenter in een nucleaire bunker hosting linkedin Een datacenter in een nucleaire bunker hosting stumbleupon Een datacenter in een nucleaire bunker hosting print Een datacenter in een nucleaire bunker hosting email Een datacenter in een nucleaire bunker hosting

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *