Ongebruikte server is onzichtbare energieslurper

Veel datacentra gebruiken nog steeds onnodig veel stroom, dat terwijl het verbruik met een aantal simpele maatregelen tenminste 40 procent omlaag kunnen. Dit zou een besparing van bijna 4 miljard op de elektriciteitsrekening betekenen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse adviesbureau Anthesis en de Natural Resources Defense Council (NRDC). Volgens het rapport verbruikt 30 procent van de servers de hele dag stroom, terwijl ze werkeloos in een gebouw staan. Bedrijven hebben ze aan de kant gezet omdat een project is afgelopen, of omdat de bedrijfsprocessen zijn veranderd. De ICT-afdeling heeft niet in de gaten dat ook inactieve servers energieslurpers zijn.

Het zijn de grootverbruikers zoals Google en Facebook hun datacenters vooral energie-efficiënt laten draaien. Maar toch nemen de bedrijven niet meer dan 5 procenten van het totale stroomverbruik door Amerikaanse datacentra voor hun rekening. Het zijn vooral de drie miljoen kleine en middelgrote bedrijven die nog veel laten liggen.

Besparingen

Veel van de servers worden niet of juist inefficiënt ingezet. Ze worden bijvoorbeeld ingesteld op verwachte pieken in de vraag en daardoor gebruiken datacentra eigenlijk meer stroom dan nodig is. Veel bedrijven durven het dan ook niet aan om veranderingen door te voeren uit angst dat de prestaties omlaag gaan.

De onderzoekers erkennen dat de totale omvang van de energieverspilling niet is vast te stellen, omdat consistente meetgegevens ontbreken. Op basis van het onderzoek concluderen zij dat als bedrijven slechts de helft van de bestaande maatregelen daadwerkelijk zouden doorvoeren, dit al een besparing van 40 procent oplevert. Dat staat gelijk aan zo’n 39 miljard kilowattuur en een kostenreductie van $ 3,8 miljard.

Deel gauw met anderen:facebook Ongebruikte server is onzichtbare energieslurper hosting twitter Ongebruikte server is onzichtbare energieslurper hosting google Ongebruikte server is onzichtbare energieslurper hosting pinterest Ongebruikte server is onzichtbare energieslurper hosting linkedin Ongebruikte server is onzichtbare energieslurper hosting stumbleupon Ongebruikte server is onzichtbare energieslurper hosting print Ongebruikte server is onzichtbare energieslurper hosting email Ongebruikte server is onzichtbare energieslurper hosting

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *