Wat is FTP en hoe gebruik je het?

Als je een website hebt, dan wil je hier bestanden op plaatsen. Het hangt er een beetje vanaf wat voor soort website je hebt, maar om de zoveel tijd zal je er nieuwe bestanden op willen plaatsen. Zo kan het zijn dat je een WordPress-site hebt en een nieuw thema wilt installeren, of je hebt juist een website zonder Content Management Systeem en je wilt een nieuwe pagina, met foto’s uploaden. Nu kan dit via File Manager in je Admin Panel, maar dit is omslachtig en kost veel tijd. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een FTP-verbinding op te zetten en zo hun bestanden over te dragen aan de server.

Wat is FTP?
FTP staat voor File Transfer Protocol. Dit protocol is er dus helemaal op ingericht om bestanden te verplaatsen en dat is precies wat je wilt. Nou is het verplaatsen van bestanden natuurlijk belangrijk, maar hoe pak je dit aan. Er zijn verschillende manieren om je bestanden via een FTP-verbinding te verplaatsen en in dit artikel krijg je een aantal opties.

Zorg ervoor dat je je FTP-gegevens bij de hand hebt. Als je zelf een hostingpakket hebt aangevraagd, dan zal je hoster je deze gegevens hebben toegestuurd. Kan je ze niet meer vinden? Dan moet je even naar je Admin Panel en daar een nieuwe FTP-account aanmaken.

Een FTP-verbinding opzetten
Een FTP-verbinding opzetten is niet moeilijk. Een FTP-verbinding bestaat eigenlijk uit drie delen. In de eerste plaats moet je de host weten. De host is je domeinnaam, maar je moet even aangeven dat je een ftp-verbinding wil. Als je in je browser naar een site gaat zie je dat er gebruik wordt gemaakt van een http-verbinding. Als je niks anders invoert gaat je browser er maar vanuit dat je een http-verbinding wilt. Nu willen wij wel een ander protocol gebruiken, namelijk het FTP-protocol, dus ga je in je browser naar ftp.jouwdomeinnaam.nl.

Geen http, geen www, helemaal niks. Vervolgens word je gevraagd een gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Je drukt op aanmelden en je ziet een scherm dat nogal op Windows Verkenner lijkt. Hier staan al je bestanden van je website en hier kun je nieuwe bestanden toevoegen en oude bestanden verwijderen.

Een andere manier
De manier om via een browser een FTP-verbinding op te zetten is misschien de meest makkelijke, maar niet per se de meest gebruiksvriendelijke manier. Er zijn bepaalde programma’s, een goed en gratis programma is Filezilla, die het overzetten van bestanden wat makkelijker maken.

Het voordeel van deze programma’s is, dat ze jouw computer en de server ver weg naast elkaar plaatsen. Je ziet aan één kant de bestanden op jouw harde schijf en aan de andere kant de bestanden bij je hostingprovider. Vervolgens kun je met één druk op te knop grote hoeveelheden data van de ene kan naar de andere kant verplaatsen.

Het nadeel hiervan is dat het even iets meer werk is om in te stellen. Je moet namelijk een programma installeren en je gegevens invoeren, maar in de praktijk heb je er veel voordeel aan!

Deel gauw met anderen:facebook Wat is FTP en hoe gebruik je het? hosting twitter Wat is FTP en hoe gebruik je het? hosting google Wat is FTP en hoe gebruik je het? hosting pinterest Wat is FTP en hoe gebruik je het? hosting linkedin Wat is FTP en hoe gebruik je het? hosting stumbleupon Wat is FTP en hoe gebruik je het? hosting print Wat is FTP en hoe gebruik je het? hosting email Wat is FTP en hoe gebruik je het? hosting

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *