Belgische inlichtingendienst wil bekabelde communicatie aftappen

De Belgische inlichtingendienst wil de bevoegdheid en ook de communicatie die via optische glasvezelkabels verloopt af te kunnen tappen. Dit zegt topman Eddy Testelmans van de inlichtingdienst de ADIV.

Het hoofd van de ADIV laat weten dat het in de komende vijf jaar steeds meer van het communicatieverkeer via die weg zal gaan plaatsvinden en daarom moet de inlichtingendienst toegang krijgen tot de glasvezelkabels.

Verder is bekend gemaakt dat de Belgische minister van Defensie Steven Vandeput al positief gereageerd heeft op het voorstel.

Wettelijk kader

“Wij vinden dat de inlichtingendienst zijn werk moet kunnen doen”, aldus Vandeput. Daarbij haalt hij aan dat buitenlandse inlichtingendiensten deze vorm van communicatie al aftappen. Wel benadrukt de minister dat het “binnen goede internationale afspraken en een wettelijk kader” moet plaatsvinden.

Het gaat om internetverkeer afkomstig van buitenlandse bronnen, maar volgens De Standaard zou het binnen de wet vallen om ook kabels die in of door België lopen. De buitenlandse communicatie zou er dan uit gefilterd moeten worden op basis van trefwoorden.

Afgelopen week werd in Nederland al een plan gepresenteerd dat inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer afluisterbevoegdheden geeft. Een daarvan is het op grote schaal af kunnen tappen van metadata die via kabels wordt verstuurd.

Deel gauw met anderen:facebook Belgische inlichtingendienst wil bekabelde communicatie aftappen nieuws twitter Belgische inlichtingendienst wil bekabelde communicatie aftappen nieuws google Belgische inlichtingendienst wil bekabelde communicatie aftappen nieuws pinterest Belgische inlichtingendienst wil bekabelde communicatie aftappen nieuws linkedin Belgische inlichtingendienst wil bekabelde communicatie aftappen nieuws stumbleupon Belgische inlichtingendienst wil bekabelde communicatie aftappen nieuws print Belgische inlichtingendienst wil bekabelde communicatie aftappen nieuws email Belgische inlichtingendienst wil bekabelde communicatie aftappen nieuws

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *