Een op de drie internetters gebruikt cloud computing

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat van alle internetters inmiddels ruim één op de drie gebruik maakt van cloud computing. Het zijn vooral de jongeren die veel gebruik van maken, als alternatief voor het opslaan van gegevens op de eigen computer.

De ruimte op de cloud wordt vaak aangeboden bij software op een smartphone of een tablet en de cloudgebruikers hebben dan ook vaker een tablet of smartphone dan niet-gebruikers. Ook zijn de gebruikers van de dienst doorgaans handiger met computers dan niet-gebruikers.

Het gros (90 procent) van de cloudgebruikers gebruikt de dienst voor de opslag van foto’s. Ook worden tekstbestanden, spreadsheets en presentaties vaak geüpload. Hier gaat het om bijna twee derde van de gebruikers. Muziek, video’s of e-books worden worden minder vaak geüpload.

Algemene voorwaarden

Verder laat het onderzoek zien dat een kwart van de gebruikers dat de algemene voorwaarden die deze opslagdiensten uitgeven te moeilijk. Maar wat een cloudleverancier met je vakantiefoto’s mag blijft voor veel gebruikers nog vaag. De grootste zorgen die bewuste niet-gebruikers hebben, is ook weer de veiligheid van hun bestanden en de privacy en de betrouwbaarheid van de aanbieders.

De moderne smartphone kan bijna niet zonder koppeling met de cloud. Dat accepteren de gebruikers meestal zonder veel nadenken. Het gebruiksgemak van een cloud weegt veelal op tegen de eventuele bezwaren. Apple-gebruikers moeten bijvoorbeeld wel gebruik maken van de iCloud als ze hun muziekverzameling in iTunes zowel op hun computer als op hun iPhone willen beluisteren.

Naaktfoto’s

De betrouwbaarheid van de iCloud kwam onlangs in het geding toen naaktfoto’s van Amerikaanse beroemdheden werden verspreid over internet. De iCloud zou zijn gekraakt waarna de foto’s in het publieke domein terecht waren gekomen. Het zou daarbij gaan om foto’s die al lang geleden gewist waren, maar die een hacker toch weer boven water wist te krijgen. Het is onduidelijk hoe dat precies heeft kunnen gebeuren en Apple ontkent dat ze iets met de zaak te maken hebben.

Het is nog niet mogelijk om de trend weer te geven over het aantal cloudgebruikers toe- of juist afneemt omdat het de eerste keer is dat het CBS dit onderzoekt. Clouds lijken niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, en smartphone- en tabletfabrikanten doen er veel aan om zoveel mogelijk klanten in hun ‘informatiewolk’ te krijgen. Dat veel mensen niet precies begrijpen hoe een cloud werkt, of die veilig is en wat precies de voorwaarden zijn, lijkt voor de meeste gebruikers niet relevant.

Deel gauw met anderen:facebook Een op de drie internetters gebruikt cloud computing nieuws twitter Een op de drie internetters gebruikt cloud computing nieuws google Een op de drie internetters gebruikt cloud computing nieuws pinterest Een op de drie internetters gebruikt cloud computing nieuws linkedin Een op de drie internetters gebruikt cloud computing nieuws stumbleupon Een op de drie internetters gebruikt cloud computing nieuws print Een op de drie internetters gebruikt cloud computing nieuws email Een op de drie internetters gebruikt cloud computing nieuws

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *