Hacking Team leverde spionagesoftware aan Rusland

De Italiaanse spionagesoftwaremaker Hacking Team heeft software geleverd aan Rusland en heeft zo mogelijk Europese sancties overtreden.

Begin juli werd het Hacking Team zelf gehackt, waarbij veel interne communicatie van de spionagesoftwaremaker openbaar werd. Uit deze informatie is gebleken dat het Hacking Team spionagesoftare verkocht heeft aan Russische inlichtingendienst FSB.

FSB is de opvolger van de KGB en dus de Russische inlichtingendienst. Zo heeft het Hacking Team zijn software verkocht aan het Russische bedrijf Advanced Monitoring, die het op zijn beurt aan de FSB leverde.

Een medewerker van Hacking Team vertelde dat het bedrijf momenteel geen zaken meer met Rusland doet. Over een eventuele zakenrelatie met FSB wil het Italiaanse bedrijf niet ingaan.

Europese sancties

Verder is uit de uitgelekte e-mailberichten erop gewezen dat het Russische Advanced Monitoring in ieder geval op 28 augustus 2014 nog samenwerkingscontracten met het Hacking Team en FSB getekend heeft. Hiermee zou dus het Hacking Team de Europese sancties tegen Rusland overtreden hebben.

Sinds 31 juli 2014 verbiedt de Europese Unie bedrijven uit Europa technologie direct of indirect aan het Russische leger te leveren.

Door de omvang van de hack bij Hacking Team komt steeds nieuwe informatie uit de gelekte data naar voren. Eerder vandaag bleek dat Hacking Team een malware-app had die de beveiliging van Google omzeilde.

Deel gauw met anderen:facebook Hacking Team leverde spionagesoftware aan Rusland nieuws twitter Hacking Team leverde spionagesoftware aan Rusland nieuws google Hacking Team leverde spionagesoftware aan Rusland nieuws pinterest Hacking Team leverde spionagesoftware aan Rusland nieuws linkedin Hacking Team leverde spionagesoftware aan Rusland nieuws stumbleupon Hacking Team leverde spionagesoftware aan Rusland nieuws print Hacking Team leverde spionagesoftware aan Rusland nieuws email Hacking Team leverde spionagesoftware aan Rusland nieuws

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *