Meer bevoegdheden Franse geheime dienst aftappen internetverkeer

Het Franse parlement heeft laten weten dat het akkoord gegaan is met een omstreden wet die de geheime dienst meer bevoegdheden geeft om internetverkeer en telefoongesprekken in de gaten te houden. Deze stap heeft volgens minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve niets te maken met de commotie rond het afluisteren van Franse presidenten door de Amerikaanse geheime dienst NSA.

De tegenstanders van deze nieuwe wet vrezen nu dat de massale controle door de dienst nu mogelijk wordt, maar de regering laat weten dat deze wet nodig is in de strijd tegen terrorisme.

De regering ontkent dat het een Franse variant is van de Amerikaanse Patriot Act, die na de aanslagen van 11 september 2001 werd ingevoerd en geheime dienste meer bevoegdheden gaf.

Charlie Hebdo

De Franse regering zette spoed achter de invoering van de wet na de aanslagen in Parijs op onder andere het satirische blad Charlie Hebdo in januari. Er komt een aparte organisatie die toestemming geeft om telefoons af te luisteren en camera’s, microfoons en andere spionageapparatuur te installeren.

Toestemming van justitie is dan niet meer nodig. In uitzonderlijke gevallen mag apparatuur worden ingezet die al het telefoon-, internet- en sms-verkeer registreert in een bepaald gebied.

Deel gauw met anderen:facebook Meer bevoegdheden Franse geheime dienst aftappen internetverkeer nieuws twitter Meer bevoegdheden Franse geheime dienst aftappen internetverkeer nieuws google Meer bevoegdheden Franse geheime dienst aftappen internetverkeer nieuws pinterest Meer bevoegdheden Franse geheime dienst aftappen internetverkeer nieuws linkedin Meer bevoegdheden Franse geheime dienst aftappen internetverkeer nieuws stumbleupon Meer bevoegdheden Franse geheime dienst aftappen internetverkeer nieuws print Meer bevoegdheden Franse geheime dienst aftappen internetverkeer nieuws email Meer bevoegdheden Franse geheime dienst aftappen internetverkeer nieuws

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *