Nederlandse hostingprovider klaagt Britse geheime dienst aan

De Nederlandse hostingprovider GreenHost heeft samen met zeven andere organisaties en bedrijven een rechtszaak aangespannen tegen de Britse geheime dienst GCHQ. Deze providers willen dat GCHQ gaat stoppen met het infiltreren van netwerken.

GreenHost spant de zaak aan met onder meer de Amerikaanse ideële hostingorganisatie RiseUP, de Chaos Computer Club en Privacy International. “De aanvallen van GCHQ op hostingproviders zijn niet alleen illegaal, maar ook destructief”, aldus de organisatie in een verklaring. “Ze brengen schade toe aan de veiligheid en privacy van elke internetgebruiker.” De hostingprovider doelt daarbij op onthullingen van onder meer NSA-journalist Glenn Greenwald en Der Spiegel waaruit bleek dat de Britse geheime dienst inbrak bij hosting- en telecomproviders.

“We hebben zeer veel kwetsbare klanten”, zegt Douwe Schmidt van GreenHost. “We hosten bijvoorbeeld het anonieme klokkenluidersplatform Publeaks en we werken samen met Free Press Unlimited. Ook hosten we veel nieuwsorganisaties in de Hoorn van Afrika.” Als de Britse geheime dienst zou hebben ingebroken bij de hostingprovider en er daardoor gaten in de beveiliging zijn ontstaan, kan dat ernstige gevolgen hebben, stelt Schmidt.  “Dan zouden bronnen kunnen uitlekken, en heb je het over mensenlevens die in gevaar kunnen zijn.” Er zijn geen aanwijzingen dat dat daadwerkelijk is gebeurd.

Momenteel is de aanklacht ingediend bij de Investigatory Powers Tribunal, de Britse juridische instantie die klachten over de inlichtingendiensten behandelt. “We schatten onze kansen niet heel erg groot in”, aldus Schmidt. “Vorig jaar kreeg het tribunaal tweehonderd klachten binnen, en nam het er maar zes in behandeling.” Mocht de aanklacht niet in behandeling worden genomen, dan maken de organisaties de gang naar het Europese Hof van Justitie.

Deel gauw met anderen:facebook Nederlandse hostingprovider klaagt Britse geheime dienst aan nieuws twitter Nederlandse hostingprovider klaagt Britse geheime dienst aan nieuws google Nederlandse hostingprovider klaagt Britse geheime dienst aan nieuws pinterest Nederlandse hostingprovider klaagt Britse geheime dienst aan nieuws linkedin Nederlandse hostingprovider klaagt Britse geheime dienst aan nieuws stumbleupon Nederlandse hostingprovider klaagt Britse geheime dienst aan nieuws print Nederlandse hostingprovider klaagt Britse geheime dienst aan nieuws email Nederlandse hostingprovider klaagt Britse geheime dienst aan nieuws

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *