‘Toezicht op Nederlandse geheime diensten moet beter’

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam is gebleken dat de toezicht op de Nederlandse geheime diensten onvoldoende is. Zo zou het toezicht onafhankelijker en transparanter moeten worden opgezet.

De wetenschappers analyseerden uitspraken van onder meer het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Hof van Justitie van de Europese Unie, en kwamen zo tot tien aanbevelingen voor het toezicht. Ze richtten zich met name op zaken waarbij het ging over het onderscheppen van communicatie en data.

Zo liggen de grootste pijnpunten volgens de onderzoekers op het gebied van onafhankelijk toezicht en transparantie. “Toezicht wordt in Nederland slechts in een enkel geval door de rechter gehouden”, zegt hij tegen de media. “Meestal overziet de minister, die ook de opdrachtgever is, het zelf, of ontbreekt toezicht helemaal.”

Ook moet er meer data worden vrijgegeven over onder andere het aantal dataverzoeken dat de overheid doet. In andere landen, zoals Engeland en Duitsland, worden daar bijvoorbeeld al regelmatig rapporten over uitgegeven.

 

Deel gauw met anderen:facebook Toezicht op Nederlandse geheime diensten moet beter nieuws twitter Toezicht op Nederlandse geheime diensten moet beter nieuws google Toezicht op Nederlandse geheime diensten moet beter nieuws pinterest Toezicht op Nederlandse geheime diensten moet beter nieuws linkedin Toezicht op Nederlandse geheime diensten moet beter nieuws stumbleupon Toezicht op Nederlandse geheime diensten moet beter nieuws print Toezicht op Nederlandse geheime diensten moet beter nieuws email Toezicht op Nederlandse geheime diensten moet beter nieuws

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *