How to host minecraft servers op Linux

Review of:

Reviewed by:
Rating:
5
On 11 april, 2014
Last modified:10 december, 2016

Summary:

Wat is Minecraft eigenlijk?

Minecraft is een spel op de computer waarbij het de bedoeling is om ‘lego’ objecten te bouwen met kubusvorminge materialen en grondstoffen. Deze grondstoffen moeten eerst gedolven en verzameld worden in het landschap waarin de speler zichzelf bevindt. Het spel kan tegenwoordig zowel online als op je eigen computer gespeeld worden. In het laatste geval kun je het spel downloaden van de officiële website van Minecraft. De betaalde variant van het spel is ondertussen al ruim 10 miljoen keer verkocht en ondertussen hebben meer dan 40 miljoen mensen zich aangemeld online voor het hippe spel.

Geschreven in JAVA

Minecraft is een spel wat geschreven is in Java en aan het begin is ontwikkeld door Markus Persson en tegenwoordig door het door hem opgestarte bedrijf Mojang AB verder uitgebouwd word. De officiële versie is op 18 november 2011 in Nederland verschenen. Het werd gepresenteerd tijdens MineCon 2011, een conventie voor Minecraft-spelers, die op 18 en 19 november dat jaar in Las Vegas heeft plaatsgevonden en wat tegenwoordig een erg druk bezocht evenement is.

In de handleiding hieronder ga ik uitleggen hoe je zelf je eigen Minecraft servers kunt installeren en kunt hosten. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld samen met je vrienden te spelen op deze server en zodoende je eigen wereld kan bouwen. Het is aan te raden om een minecraft server te hosten op een server die in een datacenter staat met voldoende dataverkeer en vooral een snelle processor. Dit aangezien het spel op Java draait en veel CPU kracht nodig heeft om goed te kunnen werken. Een dualcore VPS kan hiervoor voldoende zijn, echter zit je op een dedicated-server toch een stuk stabieler.

 Installeer Minecraft op een CentOS server

Als eerst heb je Java nodig, aangezien Minecraft volledig op java gebaseerd is. Yum heeft deze SDK gelukkig standaard in hun repo zitten waardoor we het volgende commando als eerst gebruiken:

yum -y install java-1.6.0-openjdk

Om te checken of Java goed geinstalleerd is kun je het volgende commando draaien in SSH:

which java

De output zou moeten zijn als het goed geinstalleerd is:

/usr/bin/java

Nu gaat de installatie beginnen van Minecraft. Zorg ervoor dat je als root bent ingelogd op de server en je in de root map zit via:

cd

We maken nu een map genaamd minecraft aan

mkdir Minecraft

We gaan de minecraft map in:

cd Minecraft

Nu moeten we minecraft downloaden, dit doen we in de map waar we nu staan via het volgende commando

wget http://minecraft.net/download/minecraft_server.jar

Om het bestand zo te kunnen uitvoeren moeten we het uitvoerende rechten geven. Dit doen we via het volgende commando:

chmod +x minecraft_server.jar

Nadat we dit uitgevoerd hebben is Minecraft geïnstalleerd. Zometeen gaan we de server starten, echter om het proces draaiende te houden als we de terminal afsluiten hebben we het programma screen nodig. Dit moeten we nog via yum installeren via het volgende commando:

yum install screen -y

Nadat screen geinstalleerd is maken we een nieuwe screen aan, hier gaan we namelijk minecraft in starten. We doen dit via het volgende commando:

screen

Vervolgens als screen geopend is starten we minecraft via het volgende commando:

java -Xmx1024M -Xms1024M -jar minecraft_server.jar nogui

Om nu terug te gaan naar het normale terminal venster kan je op Control + a + d drukken. Hierdoor minimized je screen. Je kan hem weer openen met het commando:

screen -r

Je minecraft server is nu up and running en is bereikbaar voor de gehele wereld. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder als reactie. We helpen je uiteraard graag met elke vraag:-)

Ter aanvulling om je minecraft server te configureren

Nadat je de server gestart hebt zie je dat er allemaal files aangemaakt zijn. Hier staat ook een server.properties bestand in. In dit bestand kan je al je configuratie instellingen instellen. Een voorbeeld config ziet er als volgt uit:

#Minecraft server properties
#Date and time of creation of file
allow-nether=true
level-name=world
allow-flight=false
enable-query=false
server-port=25565
enable-rcon=false
level-seed=
server-ip=
white-list=false
spawn-animals=true
online-mode=true
pvp=true
difficulty=1
gamemode=0
max-players=20
spawn-monsters=true
view-distance=10
motd=A Minecraft Server

Je kan hier onder andere een message of the day instellen, de naam, hoeveel spelers en of spelers kunnen vliegen. Het is leuk om zo een unieke minecraft server te bouwen waarop je samen met vrienden en eventuele andere spelers kunt spelen.

Het is ook mogelijk om rcon in te stellen. Hiermee kan je de server beheren op afstand en commando’s ingame doorvoeren. Erg handig, zo kan je de server in game beheren en hoef je niet constant screen te openen om hier cmd’s in te voeren.

Bukkit

Rick Lubbers gaf hieronder ook aan dat er een makkelijkere versie bestaat om Minecraft servers goed te hosten, genaamd Bukkit. Aangezien ik hier helaas nog geen ervaring mee heb verwijs ik jullie daarom graag door naar de officiele wiki van Bukkit.
Deel gauw met anderen:facebook How to host minecraft servers op Linux vps server twitter How to host minecraft servers op Linux vps server google How to host minecraft servers op Linux vps server pinterest How to host minecraft servers op Linux vps server linkedin How to host minecraft servers op Linux vps server stumbleupon How to host minecraft servers op Linux vps server print How to host minecraft servers op Linux vps server email How to host minecraft servers op Linux vps server

4 thoughts on “How to host minecraft servers op Linux

  1. Er missen nog een paar stappen, nadat je server werkt moet je hem afsluiten via het command ‘stop’, daarna op open je de serverpropeties en voer je je locale ip in, als je wil dat je server bereikbaar is voor de rest van de wereld moet je in je router 25565 portforwarden.

  2. Wellicht is het ook het vermelden waard dat er ook een andere variant is van de minecraft server, genaamd bukkit. Deze ondersteunt meer commando’s en plug-ins, verreweg de meeste servers draaien deze variant. De installatieprocedure is overigens vrijwel hetzelfde

    1. Hey Rick. Inderdaad ik had hier ook over gelezen en zal me hier ook in verdiepen. Ik zal de post dit weekend even ruim aanvullen met alle opmerkingen van jullie waarvoor dank!:-)

      Hebben jullie toevallig ook ervaring met het CPU gebruik voor het aantal online spelers in de server? Lijkt me ook een goede aanvulling om te vermelden zodat de lezer weet op wat voor soort server ze moeten hosten bij een bepaald aantal online spelers!

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *