Waarom CDN zo populair is

Review of:

Reviewed by:
Rating:
5
On 19 maart, 2014
Last modified:10 december, 2016

Summary:

Steeds vaker is het inzetten van een CDN een optie bij het hosten van een website. Zowel grote als kleine bedrijven hebben de technologie inmiddels omarmt en bieden hun klanten de keuze om van hun netwerk gebruik te maken. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je hiervoor kiest?

Wat is het?

De afkorting CDN staat voor Content Delivery Network. Het is een netwerk  van servers in verschillende datacenters. In plaats van je content op één plek te hosten, maakt een CDN het mogelijk om van verschillende servers tegelijk informatie in te laden.

Hoe werkt dat?

Zo’n netwerk  bestaat uit verschillende server clusters of “Points of Presence”(PoPs) die  vaak zijn verspreid over verschillende plekken in de wereld. Een website die gebruik maakt van CDN heeft bepaalde statische onderdelen verspreid over deze servers. Op elke locatie staan dezelfde statische bestanden waardoor alle servers in het netwerk op elk moment kunnen worden ingezet voor het tonen van jouw website. Wanneer een bezoeker je website bezoekt wordt het CDN automatisch ingezet. Er wordt dan gezocht naar de dichtstbijzijnde beschikbare server op om deze content van in te laden.

Heeft het inladen van mijn website dan meerdere servers nodig?

Dat is niet noodzakelijk, maar wel verstandig. Een website kan natuurlijk in zijn geheel van een enkele server worden binnengehaald, maar stel nu dat je een erg drukke website hebt waar veel bezoekers tegelijk een verzoek neerleggen bij die ene server. In dat geval worden bezoekers boven een bepaalde grens (vaak al bij vier gelijktijdige requests) in een wachtrij gezet. Het binnenhalen via verschillende servers tegelijk verlicht de load per server en maakt zo de wachtrij korter.

Het grote voordeel is dan ook dat de laadtijd van je website verbeterd. Dit is een punt dat steeds belangrijker wordt in klantbereik. Onderzoeken tonen aan dat mensen wegklikken als een site langzaam inlaadt en dus geeft ook Google aanwijzingen dat het bedrijf in de ranking let op laadtijden.

Wanneer zet je een CDN in?

CDN zet je in als je website veel gebruik maakt van statische content. Dit kunnen mediabestanden zijn zoals afbeeldingen, geluid en films maar ook stylesheets of JavaScript. Door deze bestanden van elders op te halen wordt de structuur van je website sneller ingeladen. Eén van de redenen dat we steeds meer horen over CDN’s is dat er meer en meer statische content te vinden is op het hedendaagse web. Verwant aan deze ontwikkeling is ook het stijgende gebruik van content management systemen als WordPress. Juist voor deze CMS’en kan gebruik van CDN daarom veel verschil maken. Ons bedrijf Savvii zet de techniek dan ook in voor de anaged WordPress hosting die we aanbieden.

Daarnaast hebben ook websites met veel (vaak moeilijk te voorspellen) piekdrukte baat bij het gebruik van een CDN. Verschillende PoPs staan klaar met je content om die pieken glad te strijken.

Extra voordeel:

Een deel van de snelheidswinst van een CDN zit hem in geografische afstanden. Bezoekers worden namelijk naar de dichtstbijzijnde server met beschikbare bandbreedte geleid. Een bezoeker in Hong Kong zal hierdoor een groot gedeelte van je Nederlandse website kunnen inladen zonder dat daarvoor intercontinentale connecties gemaakt hoeven te worden.

Deze blog is geschreven voor host-tips door de technische afdeling van Savvii WordPress Hosting.

Deel gauw met anderen:facebook Waarom CDN zo populair is wordpress twitter Waarom CDN zo populair is wordpress google Waarom CDN zo populair is wordpress pinterest Waarom CDN zo populair is wordpress linkedin Waarom CDN zo populair is wordpress stumbleupon Waarom CDN zo populair is wordpress print Waarom CDN zo populair is wordpress email Waarom CDN zo populair is wordpress

Opmerking toevoegen

Current day month ye@r *